IPS Mitropolit Teofan a sfințit altarul de vară al Parohiei Poienița: a fost prima vizită a ierarhului în această localitate

Arhiepiscopia Iașilor August 19, 2019   Autor: Tudorel Rusu

Duminica trecută a fost una istorică pentru Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”- Poienița din satul Hârtoape, comuna Vânători, Protopopiatul Pașcani: IPS Părinte Mitropolit Teofan a vizitat pentru prima oară comunitatea de aici, săvârșind și slujba de sfințire a noului altar de vară, închinat Sfântului Ioan Gură de Aur.

La slujba de sfințire, oficiată prin ungere cu mir sfințit și stropire de agheazmă, a fost prezent și un sobor numeros de preoți și diaconi, nelipsind pr. Pavel Postolachi,  protoiereul Protopopiatului Pașcani, pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, preoți din parohiile învecinate sau foști colegi de seminar și faculate ai părintelui paroh Marius-Ionuț Tabarcea. Reprezentanți ai oficialităților locale și credincioși din mai multe localități și din orașele Iași și Pașcani au fost, de asemenea, prezenți la evenimentul pe care credincioșii din Poienița îl așteptau cu nerăbdare de mai mulți ani.

În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor din Poienița, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a apreciat lucrările de înfrumusețare ale ansamblului parohial și noul altar de vară, îndemnându-i pe cei prezenți la reînvierea și păstrarea, chiar în curtea și așezămintele bisericii parohiale, a tradițiilor populare de altădată - cum ar fi șezătorile sau clăcile - ca mijloace de comuniune între enoriași, precum și deprindere de meșteșuri pentru tânăra generație și întâlnire a acesteia cu valorile autentice.

Părintele Marius-Ionuț Tabarcea a fost hirotesit întru iconom stavrofor

Pentru implicarea de care a dat dovadă în calitate de Responsabil cu cateheza în cadrul Protopopiatului Paşcani, la recomandarea părintelui inspector inspector Bogdan Racu, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a oferit părintelui Marius-Ionuț Tabarcea rangul de iconom stavrofor, rostind și o rugăciune de binecuvântarea asupra întregii sale familii. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea noului altar, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie.

A fost lansat Albumul monografic „Poieniţa, satul de altădată”

La finalul evenimentului, a avut loc lansarea albumului monografic „Poieniţa, satul de altădată”, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei fiind primul care a primit un exemplar, din partea părintelui paroh.

„În Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari), parohia Poieniţa a lansat un album monografic care conţine, printre altele, peste 100 de fotografii ce surprind viaţa satului Poieniţa din ultimii 80-100 de ani. Lucrarea, intitulată «Poieniţa, satul de altădată» aduce în atenţia noastră chipurile sătenilor, biserica parohială, preotul, tradiţiile şi obiceiurile de demult, aspecte surprinse şi de creaţiile poetice ale Arhimandritului Maxim Roşu († 1986), care dau un farmec aparte albumului”, ne-a oferit mai multe detalii pr. paroh Marius Ionuț-Tabarcea.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri